Doamne ajută tuturor! Bine v-am regăsit!
Am biruit! :)))) Cine mi-a urmărit
postările în timp, poate își amintește că m-am tot plâns pe aici că nu-mi ies găluștele de griș. Am încercat mai multe variante de-a lungul timpului, dar nu am fost mulțumită de rezultat. Fie îmi ieșeau prea tari, fie se împrăștiau în supă.
Apoi, mi-am amintit că atunci când copiii mei erau mici, le făceam găluște după o rețetă din Almanahul gospodinei, edița 1983:
Am adaptat această rețetă înlocuind laptele cu apă și astfel, găluștele au ieșit foarte gustoase și cu consistența pe care o căutam.
Pentru cine vrea să încerce, ingredientele sunt următoarele:
- 300 ml apă
- 100 g griș
- 50 ml ulei
- 2 ouă
- puțină sare
Mod de preparare:
Se fierbe grișul în apă, se adaugă uleiul și se mai fierbe în continuare până când se îngroașă. Se ia de pe foc, se temperează, se adaugă gălbenușurile și puțină sare. Iar după ce compoziția s-a răcit, se încorporează și albușurile bătute spumă.
Cu o lingură (eu am folosit lingura pentru înghețată pentru o formă cât mai rotundă a găluștelor) se formează găluștele care se pun în supă și se fierb.
Știu că pare complicat (parcă faci checuri și nu găluște :))), dar de fapt nu e atât de greu și rezultatul este cel așteptat.
De asemenea, îmi dau seama că pentru adevăratele gospodine, reușita aceasta a mea se aseamănă cu găina din poveste, cea care a ouat și ea o mărgică și cotcodăcea de parcă ar fi făcut mare brânză.
Dar, eu sunt mulțumită că Domnul a îngăduit ca măcar la 52 de ani să învăț și eu să fac găluște. Adică, să nu mor proastă. :)))
Să aveți o după-amiază plăcută! Doamne ajută!