duminică, 29 decembrie 2024

Găluște de griș pentru supă

Doamne ajută tuturor! Bine v-am regăsit!
Am biruit! :)))) Cine mi-a urmărit postările în timp, poate își amintește că m-am tot plâns pe aici că nu-mi ies găluștele de griș. Am încercat mai multe variante de-a lungul timpului, dar nu am fost mulțumită de rezultat. Fie îmi ieșeau prea tari, fie se împrăștiau în supă. 
Apoi, mi-am amintit că atunci când copiii mei erau mici, le făceam găluște după o rețetă din Almanahul gospodinei, edița 1983:



Am adaptat această rețetă înlocuind laptele cu apă și astfel, găluștele au ieșit foarte gustoase și cu consistența pe care o căutam.

Pentru cine vrea să încerce, ingredientele sunt următoarele:
- 300 ml apă
- 100 g griș
- 50 ml ulei
- 2 ouă
- puțină sare

Mod de preparare:
Se fierbe grișul în apă, se adaugă uleiul și se mai fierbe în continuare până când se îngroașă. Se ia de pe foc, se temperează, se adaugă gălbenușurile și puțină sare. Iar după ce compoziția s-a răcit, se încorporează și albușurile bătute spumă.
Cu o lingură (eu am folosit lingura pentru înghețată pentru o formă cât mai rotundă a găluștelor) se formează găluștele care se pun în supă și se fierb.

Știu că pare complicat (parcă faci checuri și nu găluște :))), dar de fapt nu e atât de greu și rezultatul este cel așteptat.

De asemenea, îmi dau seama că pentru adevăratele gospodine, reușita aceasta a mea se aseamănă cu găina din poveste, cea care a ouat și ea o mărgică și cotcodăcea de parcă ar fi făcut mare brânză.
Dar, eu sunt mulțumită că Domnul a îngăduit ca măcar la 52 de ani să învăț și eu să fac găluște. Adică, să nu mor proastă. :)))

Să aveți o după-amiază plăcută! Doamne ajută!

7 comentarii:

  1. important e să fie comestibile :D restul ține de mofturi
    îs faini macii de pe blid, dau un contrast foarte plăcut
    spor în toate cele bune! 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am avut plângeri. 🤭 Cred că au fost gustoase.
      Îmi plac foarte mult macii, așa că m-am înconjurat de obiecte cu maci desenați. 🙃
      Însă, nu se compară cu fotografiile tale cu maci. 🥰
      Spor și vouă! Pace și bucurie! 🤗

      Ștergere
  2. Uneori îmi ies, alteori nu. Am 42 de ani. :)) Arată foarte bine! Cred că au fost delicioase. 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, Adelina! La vârsta mea vei fi expertă. 🤗😘
      Cred că ești deja. Adică, și atunci când zici tu că nu prea-ți ies, tot sunt delicioase.
      Eu am o scuză. În zona mea, în copilărie, se făceau doar ciorbe, actrite cu borș, corcodușe verzi sau zeamă de varză. Treaba asta cu găluștele am întâlnit-o la oraș, mult mai târziu.

      Ștergere
  3. Daniela, dar stiu ca ai avut un mare offf😂😂.
    Ma bucur de bucuria ta si te imbratisez cu drag, iar reteta sa stii ca o voi da unei cunostinte, care isi doreste galuste pufoase.
    Nici la mine nu ies mereu galustile. Si am 54 de ani 🤣🤣.

    RăspundețiȘtergere

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *