sâmbătă, 18 mai 2024

Jurnalul unei femei simple (78)

(adus in blogosfera românească de către Corcodusa)

Hristos a înviat! Bine v-am regăsit!
Weekendul trecut a fost mai greu, așa că am sărit o filă din jurnal. Nici acum nu am o stare prea grozavă, dar am zis să trag de mine să scriu totuși câteva cuvinte aici, altfel îmi voi pierde acest obicei.

Pentru astăzi... 
Sâmbătă, 18 mai


Afară...
Vremea a fost mai închisă și mai rece, ori poate m-am simțit eu mai tot timpul înfrigurată din cauza oboselii.
Cerul e înnorat și astăzi. Dar, e plăcut.

Mă gândesc...
La Duminica Mironosițelor, ziua Femeii Creștine în Biserica Ortodoxă
Dragă Femeie, chemată să fii leagăn și mir și evanghelie și doxologie și metanier cu boabele jertfă de fiecare zi și rugăciune,
Gândește-te azi și-n fiecare zi ca pe un mic Creator pe care Cerul l-a menit să desăvârșească lumea; doar tu ai menirea de a dărui lumii zâmbetul și strălucirea și gingășia ce se ascund în ochii senini ai copiilor.
Porți ne-ntrerupt cu tine un vas de-albastru alabastru. Cu mirul dragostei de toți ai tăi în el. Și nu mai prididești să-l risipești pentru ei. Risipește-l! N-ai putea trăi fără asta, dar nu uita și de tine!
Cuvintele tale știu să mângâie și să cânte chiar și atunci când tac; unele cheamă sufletul în fire și-l așteaptă acasă de e rătăcit și n-are-un umăr pe care să plângă; altele au învățat să zidească trepte ce urcă și coboară aleanul pân'la Cer și-apoi să binevestească. Nu pierde-ncredințarea că ele-ți pot fi necontenit evanghelie!
Strămută-ți murmurul rugăciunii în povestea mulțumirii de sine și recunoaște azi, o dată în plus, că ești custodele atâtor minuni pe care îngerii le risipesc pe pământ. Poți răsplăti atâta binecuvântare, făcând din fiecare zi doxologie!
Fii fericită azi, mai mult decât în fiecare zi, că printre norii blânzi stă scris că-n lumea asta mare poți fi deopotrivă și mângâiere și lacrimă de bucurie și vis și sărbătoare!
Cunună de pace și bucurie pe fruntea dăruirii tale, în fiecare zi, draga mea!
(Daniela Ceredeev)

Sunt recunoscătoare...


Sfintei Matrona, pentru apropierea, ajutorul și mijlocirea la Dumnezeu pe care le-am simțit în aceste zile și mai ales nopți, când m-am rugat ei, am vorbit cu ea și m-am trezit cu senzația că am ațipit cu capul în poala ei și că mă mângâia pe păr. 
Îi sunt recunoscătoare că a ajutat-o pe mama să iasă din criza din weekendul trecut. Sunt conștientă că mama va trece curând la cele veșnice, încerc să mă pregătesc pentru asta, cu ajutorul Domnului și al Măicuței Lui, dar nu cred că aș suporta să îi grăbesc eu sfârșitul.
În weekendul trecut, am insistat să o conving pe mama să îi facem câteva perfuzii cu vitamine, să o mai întărim puțin pentru că nu mai mânca aproape deloc... Nașa, care e medic m-a sfătuit să îi administrăm și un medicament care să-i ridice puțin tensiunea și în acest fel, i-am declanșat o criză de edem pulmonar. Numai Dumnezeu știe prin ce sentimente de vinovăție am trecut (și eu și nașa), când o vedeam cum se sufocă.
Atunci l-am rugat pe Cristian să meargă la apartament să îmi aducă icoana Sfintei Matrona și m-am rugat ei o noapte întreagă. Spre dimineață s-a liniștit și mama și am putut să o așezăm în pat. Până atunci a stat numai în șezut din cauza acceselor de tuse însoțite de sufocare.

În bucătărie...
Am făcut o ciorbă de legume și aripioare cu cartofi la cuptor. Niciun desert. Probabil vom mânca înghețată.


Sunt îmbrăcată...
În trening de casă de culoarea prunelor coapte.

Meșteresc...
Am lucrat mai puțin decât de obicei, au fost și mai multe zile de sărbătoare, dar și zile în care mâinile parcă nu mă ascultau.
Am reușit să termin totuși o pereche de șosete clasice și am mai avansat puțin și la cele cu model.Am mai început o pereche din cele simple, la care lucrez în tramvai sau seara în semi-întuneric, când o veghez pe mama. La acest tip de șosete, mâinile au învățat modelul și gândurile se derulează odată cu trecerea ochiurilor de pe o andrea pe cealaltă. Uneori, nu atât de mult pe cât aș vrea, gândurile se adună în rugăciune. 


Și mi-am cumpărat materiale pentru a-i croșeta lui Ștefan un covoraș, în dormitor. Nu am găsit chiar nuanțele pe care le voiam, dar nădăjduiesc să iasă frumos.


Citesc...


Sper...
Mă rog și nădăjduiesc ca mama să aibă o trecere lină și să o găsească Dumnezeu pregătită în clipa morții, sper să rânduiască în așa fel încât să nu fie singură atunci, să fiu lângă ea și să-mi dea putere să-mi înving fricile și să îi fiu aproape.
Nopțile nu mai plec de lângă ea de mai multe săptămâni, dar la serviciu merg, cu excepția zilelor în care s-a simțit mult mai rău și am rămas în concediu.
 
Învăț...
Să mă las în voia Domnului și să mă bucur de fiecare clipă pe care Dumnezeu îngăduie să o mai petrecem împreună aici, pe pământ. În realitate, suntem cu toții atât de fragili... Atât de repede murim, vorba poetului... Numai în această săptămână m-am despărțit de un prieten de o viață și o prietenă de-a mea a rămas singură, după ce soțul ei, în vârstă de numai 34 de ani a murit în urma unui grav accident rutier. Dumnezeu să îi odihnească în pace!
Și noi să nu uităm că suntem muritori și să ne îngrijim mai mult de sufletele noastre. Nu știm cât timp mai avem să lucrăm la mântuirea noastră.

În casă...
Am început încet încet să renovăm. Deocamdată am zugrăvit dormitorul lui Ștefan și baia cea mare, am înlocuit plinta dintre parchet și pereți cu una albă, (de culoarea pereților, adică). Inițial era de culoarea parchetului. Și e și puțin mai înaltă, așa că putem spăla cu mopul clasic fără să se ude pereții. :)

Ascult...
Cel mai mult, seara, ascult acatiste, până târziu în noapte. Uneori adorm cu un acatist și mă trezesc în altul.
Acum, în timp ce scriu această postare ascult ciripitul păsărelor din copacii din fața casei.

Un film pe care îl recomand...
Am rămas tot în zona filmelor documentare despre viețile sfinților. Așa că am urmărit un film impresionant despre Viata Cuviosului Paisie Aghioritul.

Partea I istorisește despre copilăria sa, despre participarea sa în război, despre întreaga perioadă dinainte de intrarea sa în viata monahală, prezentând mărturii ale apropiatilor, cunoscutilor, prietenilor săi din tinerete, prezentând locurile unde a copilărit Starețul, citând din însăși scrierile sale, și vorbind despre întâmplări absolut deosebite din perioada prezentată.


Partea II prezintă perioada de început al vietii sale monahale, începand de la tunderea în monahism, în mânăstirea Esphigmenou, din Muntele Athos, continuand cu perioada de aflare a sa la mănăstirea Stomion din orasul natal Konita, și încheind cu plecarea sa în Sinai.


Unul din lucrurile preferate...
Să ascult ciripitul păsărelelor. Îmi pare atât de rău că dragul meu nu se poate bucura de acest sunet vesel... :(

Un citat...
„Omul bun e omul comunicativ. Când nu ai pe cineva cu care să comunici, ţi-e „urât”. Numai omul comunicativ îţi face viaţa frumoasă, plăcută. Se afirmă prin aceasta firea comunicativă a românului. Eu am nevoie de altul, altul are nevoie de mine. Se afirmă prin aceasta valoarea persoanei. Când mă aflu numai între lucruri „mi-e urât”. Aceasta arată că la fundamentul existenţei nu e o esenţă impersonală, ci o comunicare de persoane, adică Sfânta Treime.”
(Părintele Dumitru Stăniloae) 

O fotografie...

Un loc unde mi-ar plăcea să fiu...
Așa cum scrie în citatul din prima fotografie: Nu contează unde ești, ci pe cine ai alături.
Încerc să mă bucur de acest timp împreună cu ai mei, dar în special cu mama, chiar dacă e tare greu să o văd așa, în suferință.
Mă înscrisesem la un pelerinaj pentru mâine, în Duminica mironosițelor, dar am fost nevoită să anulez. Chiar dacă Ștefan se întoarce diseară și ar putea rămâne el cu mama, știu că nu m-aș relaxa și inima mea ar fi tot acasă. Așa că deocamdată, cu excepția serviciului și a Sfintei liturghii, nu vreau să fiu nicăieri altundeva.

Din comorile pământului...
Laudă şi măreţie este lucrul Lui...

Spessartine on Albite - Navegadora claim, Minas Gerais, Brazil - 14cm - ex Pohl Collection
Source: Mineral Masterpiece
Din iubita mea Românie...
Vă îmbrățișez cu drag și vă doresc o săptămână binecuvântată!

8 comentarii:

 1. Multa putere in a gestiona toate problemele, draga Daniela. Cred ca nu vom fi niciodata pregatiti pentru astfel de evenimente. Nu esti insa singura, ceea ce este foarte important.
  Doar ganduri bune! ❤️😘

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc frumos, dragă Suzana!
   Așa este, cum spui. Câți oameni sunt în singurătate, în lipsuri și în nevoi...
   Multă sănătate și o săptămână binecuvântată și ție! 🤗❤️

   Ștergere
 2. multa putere iti doresc!stiu cat de greu e!te imbratisez!

  foarte frumoase sosetele!sa ai mult spor!

  RăspundețiȘtergere
 3. Mulțumesc frumos, Irina! Da, tu chiar știi... Te îmbrățișez și eu! 🤗❤️

  Multumesc mult! Uneori am spor, alteori nu. Cred că depinde mult și de starea sufletească. Ieri de pildă, am desfăcut tot ce am lucrat. La șosetele cu găurele am greșit modelul. Iar la celelalte, după ce am lucrat câțiva cm mi-am dat seama că atunci când am împărțit firul în două părți egale, un ghem l-am înfășurat de la celălalt capăt și nu ieșeau similare. Am deșirat una dintre ele. Luni o refac.
  Spor în tot ceea ce faci și o săptămână frumoasă! 😘

  RăspundețiȘtergere
 4. Asteptam cu drag acest jurnal! Foarte frumoase sosetele, cele terminate am.zis ca sunt de revista!
  Multa putere pentru a trece cu nădejde si intelepciune peste tot ce va trimite Domnul! Calde îmbrățișări! 🤗🤗

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc frumos, dragă Viorica! Mă bucur mult să te știu aproape. Avem nevoie unul de altul, de comuniune, avem nevoie de a fi purtați în gând și în rugăciune. Te îmbrățișez și eu cu drag!
   La mulți ani binecuvântați de ziua femeii creștine! 🤗❤️
   Într-adevăr, la aceste șosete firul este vopsit tare frumos. Nici nu mă așteptam. Am descoperit succesiunea de culori, pe măsură ce le-am lucrat.

   Ștergere
 5. Sa va intareasca Dumnezeu cu putere si liniste sufleteasca pe toti cei din casa, dar in special pe mama si pe tine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Amin! Mulțumesc din suflet pentru rugăciuni, dragă Maria! Dumnezeu să-ți răsplătească dragostea!
   Noapte cu pace! 🤗😘

   Ștergere

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *