vineri, 3 noiembrie 2023

{ Blog 365...day 307 }

Provocare adusă în blogosferă de către Sandra -
Diary of a stay a home mum

Doamne ajută la ceas de seară! Bine v-am regăsit!

Sursa: Pinterest.com

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia populară ca „Moşii de toamnă”.
De ce se numesc aceste zile de pomenire a celor trecuți la Domnul, „Moși”?
„La fiecare Sfântă Liturghie, preotul, când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”
Sfânta Scriptură spune că prin sfintele rugăciuni, Sfintele Liturghii şi parastase poţi scoate un om din iad. De aceea, nu trebuie să deznădăjduim, să socotim înaintea lui Dumnezeu lucru neînţelept că a murit. A murit! Slavă Domnului c-a murit, s-a dus acolo unde ne ducem cu toţii. Nu există om să nu moară. El s-a dus acolo astăzi, eu am să mă duc, la sigur, mâine.
Nu există aşa ceva, că „poate eu n-oi muri”. Se poate ca omul să nu moară? Tot moare. De aceea, să lăsăm toate în purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi să-L rugăm ca să ne miluiască şi pe noi, şi pe aceia care s-au dus dincolo nepregătiţi.
(Starețul Dionisie – Duhovnicul de la Sfântul Munte Athos)

Ne-am pregătit și noi, din mila Domnului, cu dragoste și recunoștința pentru sufletele celor adormiți.
Veșnică pomenire!

Sursa: Pinterest.com
Una pe zi...
Laudă şi măreţie este lucrul Lui...

Lustrous Crystals of Erythrite on Arsen-rich Matrix. from Bou Azzer, Tazenakht, Morocco
Photo: Norbert Stoetzel
Source: Les geologues
Cuvântul zilei...
"Probabil că nu întotdeauna vei fi cea mai inteligentă persoană dintr-un grup de prieteni și nici cea mai bogată, nici cea mai tare, talentată sau amuzantă. Dar întotdeauna poți să fii bun și întotdeauna poți fi curajos. Să fii bun și curajos în fiecare minut și-n fiecare secundă din tot restul vieții tale. Pentru că, într-adevăr, să fii tare și talentat și inteligent și amuzant sunt lucruri mărețe.
Dar să fii bun e altceva.
E mai mare decât toate.
Să fii bun înseamnă să fii ca Dumnezeu."
(Preot Ioan Badilita)

(Citatul mi se pare deosebit de profund, dar doar ca părere personală, sfârșitul mi se pare puțin abrupt. Cu toții tindem să ne îndumnezeim, vrem să ne asemănăm cu Mântuitorul, dar pentru asta nu ajunge să fii bun. Cred că nu te poți mântui doar prin bunătate. 
În fine, las totuși acest cuvânt al părintelui Ioan Bădiliță aici, pentru că luat în întregime este frumos și adevărat).

Noapte cu pace tuturor!

2 comentarii:

  1. cred că bunătatea le cuprinde pe toate. să fii bun, în fața lui Dumnezeu, însemnă să fii smerit, milostiv, iubitor...
    oare nu așa este și Domnul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate. Cred că și părintele l-a gândit în sens mai larg, așa cum spui, ca o bunătate care le cuprinde pe toate cele bune.

      Ștergere

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *