duminică, 17 decembrie 2023

{ Blog 365...day 351 }

Provocare adusă în blogosferă de către Sandra -
Diary of a stay a home mum

Doamne ajută la ceas de seară! Bine v-am regăsit!

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul


Contemporan cu Ștefan cel Mare (domnie 1457-1504), Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți.

La vârsta de 16 ani, a fost călugărit.

Simțind nevoia de mai multă liniște, a îmbrăcat schima cea mare și s-a retras într-o zonă împădurită și greu accesibilă în apropierea actualei localități Putna.

Acolo a găsit o stâncă în care a dăltuit un paraclis. Se mai văd și azi pronaosul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie.

Aici a venit Ștefan cel Mare în anul 1451, după uciderea tatălui său Bogdan al II-lea, pustnicul Daniil proorocind că în curând va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a și întâmplat în anul 1457.

Tot la îndemnul lui Daniil Sihastrul, Ștefan cel Mare construiește Mănăstirea Putna în anul1466.

După înfrângerea de la Războieni din 1476, îl vizitează din nou Ștefan cel Mare, cerându-i sfatul. Daniil Sihastrul l-a sfătuit să continue luptele cu turcii, prevăzând că va fi biruitor.

În amintirea acestei victorii, în anul 1488 domnitorul a construit Mănăstirea Voroneț.

După sfințirea mănăstirii, Daniil se mută de la chilie în mănăstire. Aici își petrece ultima parte a vieții, fiind ales ca egumen al mănăstirii.

A trecut la Domnul în anul 1496 și a fost înmormântat în biserica Mănăstirii Voroneț.

Daniil Sihastrul a fost la originea unei mișcări isihaste în nordul Moldovei, având mulți ucenici în pădurile din preajma Voronețului, precum și la schiturile și mănăstirile din zonă.

Sf. Daniil Sihastrul l-a încurajat pe Ștefan cel Mare să lupte pentru apărarea creștinătății și să construiască lăcașuri sfinte .

A fost considerat sfânt încă din timpul vieții, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele.

(Sursa: Colțul cu icoane)

Știați că Sfântul Daniil Sihastrul a fost duhovnicul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare?

Una pe zi...
Laudă şi măreţie este lucrul Lui...

Natrolite
Mineralogical Society of America
Cuvântul zilei...

Rugându-ne și curățindu-ne astfel sufletul, făcând din sufletul nostru locaș al lui Dumnezeu, devenind și noi purtători de Dumnezeu, devenind și noi purtători de Hristos. În măsura în care îi slujești lui Dumnezeu, Îl cunoști pe Dumnezeu, devii teognost și, dacă ești teognost, te uimești de Dumnezeu, cum spune Sfântul Isaac Sirul: Încă n-a cunoscut pe Dumnezeu cineva care nu se uimește de Dumnezeu. Când te uimești de Dumnezeu nu se poate să nu-L iubești pe El pentru bunătatea Lui, pentru înțelepciunea Lui, pentru dragostea Lui, pentru sfințenia Lui, pentru tot ce știi despre Dumnezeu, ca unul care îi slujești lui Dumnezeu, ca unul care ai primit descoperirea lui Dumnezeu, pentru că Hristos e ascuns în poruncile Lui. Cine împlinește poruncile Domnului Hristos, acela Îl cunoaște pe El și se bucură de Dânsul, se minunează de El. Minunându-te de Dumnezeu, nu se poate să nu-L iubești. Așa se realizează cerul cel de pe pământ! E ușor să spui, dar în viață nu-i așa de simplu să realizezi lucrurile acestea. Ele sunt, însă, realizabile. Să știți că Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut!

(Părintele Teofil Părăian, Rugăciunea pelerin către cer)


Noapte cu pace tuturor!

Sursa: Pinterest.com

2 comentarii:

  1. Noapte buna! Si numai bine in ultima saptamana din-nainte de Craciun! 🌲🕯️🕯️🕯️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O săptămână binecuvântată și ție, Carmen!
      Spor la pregătiri! 🤗❤️

      Ștergere

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *