duminică, 5 februarie 2023

{ Blog 365...day 36 }

Provocare adusă în blogosferă de către Sandra -
Diary of a stay a home mum

Doamne ajută la ceas de seară! Bine v-am regăsit!
După cum aminteam într-o postare de zilele trecute, astăzi am scos din cutie aparatul pentru Raclette.

Raclette este de fapt o brânză care se constituie de-a dreptul într-un un fel de mâncare elvețian, popular și în celelalte țări alpine, bazat pe încălzirea brânzei și răzuirea părții topite, apoi servit de obicei cu cartofi fierți. 

Puțină istorie

Mâncărurile din brânză topită au fost menționate în textele medievale din mănăstirile elvețiene încă din 1291. Brânza topită a fost consumată inițial de țăranii din regiunile muntoase alpine din cantoanele Valais și Fribourg (Elveția) și Savoie și Haute-Savoie (Franța).

Atunci era cunoscută în partea germanofonă a Elveției ca ”brânză prăjită”. În mod tradițional, păstorii de vaci purtau brânză cu ei atunci când mutau vacile la sau de la pășuni sus în munți. Seara, brânza era pusă lângă un foc de tabără pentru înmuiere, apoi răzuită pe pâine.

Numele felului de mâncare, Raclette, provine din dialectul francez elvețian (Walliserdialekt) verbul „racler” a răzui. Se referă atât la tipul de brânză, cât și la felul de mâncare cu care se servește.

În Valais, raclette este de obicei servită cu cartofi, cornichons (castraveți fermentați, murați), ceapă murată, ceai negru, alte băuturi calde sau vin Fendant. O opțiune populară franceză este să-l servești cu vin alb, cum ar fi vinul Savoy, dar Riesling și pinot gris sunt, de asemenea, comune.

În mod tradițional, este consumat cu ceai negru, deoarece o băutură caldă se presupune că îmbunătățește digestia.

În Elveția, raclette se servește dintr-un cuptor amplasat pe o masă separată sau lângă un foc de lemne. În Franța, ucătarii și ospătarii așează adesea un cuptor pentru raclette direct pe masă, caz în care răzuirea urmează să fie făcută de oaspeți.

Câteva obiceiuri culinare

În restaurantele tradiționale din Geneva, brânza solidă este trasă pe o țeapă lângă foc, astfel încât să picure. Farfurii calde cu două sau trei felii de cartofi noi fierți se țin dedesubt pentru a prinde picăturile și se servesc imediat clienților a căror factură se calculează după numărul de porții pe care le consumă.

În mod tradițional, topirea are loc în fața unui foc deschis, cu bucata mare de brânză în fața căldurii. Apoi se răzuie în mod regulat partea de topire. Unele restaurante care servesc raclette folosesc o lampă de căldură pentru a înlocui focul deschis, brânza fiind pusă sub lampă pe măsură ce clientul comandă și brânza topită răzuită, ca în metoda tradițională.

O modalitate modernă de servire a raclettei implică un grătar electric de masă cu tigăi mici, cunoscute sub numele de coupelles, în care sunt topite felii de brânză raclette. Acest nou mod a fost folosit încă din anii 1950.

În Elveția, racleta electrică se numește ”raclonette”. Aparatul este pus în mijlocul mesei. Brânza se aduce la masă feliată, însoțită de platouri de cartofi fierți sau aburiți, alte legume și mezeluri sau cărnuri diverse. Acestea sunt apoi amestecate cu cartofii și acoperiți cu brânză în cuplele mici în formă de pană, care se pun sub grătar pentru a se topi și a rumeni brânza.

Alternativ, feliile de brânză pot fi topite și pur și simplu turnate peste mâncare de pe farfurie. Accentul în mesele cu raclette este pus pe mâncarea și băutul relaxat și sociabil, masa durând adesea câteva ore.

Supermarketurile franceze și alte supermarketuri europene vând în general atât aparatele de grătar, cât și selecțiile de brânzeturi și mezeluri gata feliate, în special în preajma Crăciunului. Restaurantele oferă, de asemenea, seri de raclette pentru petreceri sau cine.
(Sursa: aici)

Sigur că avem și noi felurile noastre de mâncare tradiționale, care ne aduc în jurul mesei. Un exemplu din zona mea ar fi mămăliga cu unt și ou fiert. :)))
Dar, am mâncat împreună cu fiica mea acest fel de mâncare franco-elvețian, la prietena mea din Obernai, Franța. Și pentru că ne-a amuzat, am cumpărat și noi un asemenea aparat și din când în când, în zilele de iarnă, ne adunăm în jurul mesei și mâncăm cu toții raclette.
Azi am servit acest tip de mâncare împreună cu prietenii noștri.


Pe bucata aceea de marmură gri, se pun cartofii fierți în coajă pentru a se menține calzi, iar în tăvițele de dedesubt, se pune brânză Raclette (se găsește mai greu la noi) sau felii de cașcaval și mezeluri, după preferințe (șuncă, bacon, etc). Se pot adăuga sosuri, dacă vă plac.



Și apoi, se stinge totul cu un vin alb. :)


Cred că de fapt ceea ce ne atrage la această masă este faptul că totul este dinamic. Fiecare își pregătește propria tăviță după dorință, apoi e așteptarea (timpul în care brânza se topește) și asezonarea cu sosurile preferate. 

Una pe zi...
Strălucire şi măreţie este lucrarea Lui...

Dragon Septarian Stone Geode Crystal EggSeptarians are concretions containing
angular cavities or cracks, Septaria usually contain crystals precipitated.

photo Copyright - The Dusty Gem
Gândul zilei...
În ce fel crinii și trandafirii dau mirosul cel frumos în tot locul cu floarea frumuseții lor, așa și prietenii, în orice loc ar merge, dăruiesc darul dragostei. Mai bine este să umble omul în întuneric decât să nu aibă prieteni. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Vă îmbrățișez cu drag și vă doresc noapte cu pace! 

4 comentarii:

  1. Can't go wrong with cheese! Looks delicious.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. You're so right, can't go wrong with cheese. Have a blessed week!

      Ștergere
  2. Minunat! Încă nu m-am delectat cu asemenea bunătăți!
    Dar cel mai frumos este că sunteți împreună! Împreună în familie sau cu prietenii!
    Mare bucurie și binecuvântare!
    Săptămână binecuvântată cu sănătate, spor și împliniri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, hai! Încă nu am băgat aparatul în cutie. Și săptămâna asta avem harți zilnic.
      Ia-l pe domnul soț și veniți.
      O săptămână binecuvântată și ție!

      Ștergere

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *