joi, 2 februarie 2023

{ Blog 365...day 33 }

Provocare adusă în blogosferă de către Sandra -
Diary of a stay a home mum

Doamne ajută tuturor! Bine v-am regăsit! 
O nouă zi, un nou început! Doamne ajută să punem începutul cel bun la începutul acestei zile!

(foto internet)
Astăzi este sărbătorită Întâmpinarea Domnului de către Dreptul Simeon și Sfânta proorociță Ana.


Întâmpinarea Domnului, este sărbatoarea zilei în care Sfânta Fecioară Maria, conformându-se Legii, a mers la templul din Ierusalim, la 40 de zile dupa nașterea Domnului, pentru curățirea ei; dumnezeiescul Prunc a fost întâmpinat și ținut în brațe de către bătrânul și dreptul Simeon. La ortodocși, accentul sărbatorii se pune pe persoana dum­nezeiescului Prunc și de aceea e numită Intâmpinarea Domnului (de către Simeon), fiind trecută între sărbatorile Mântuitorului, pe când la catolici pe primul plan stă persoana Fecioarei Maria, care a venit la templu pen­tru curățirea ei, dupa Lege. De aceea, la ei sărbatoarea se numește Curățirea Sfintei Marii și e trecută între sărbatorile Maicii Domnului.


Dreptul Simeon, necăsătorit și prorocița Ana, văduvă. Astfel că, Simeon este chipul celui necăsătorit, iar Ana îi simbolizează pe cei căsătoriți.
Amândoi l-au întâmpinat pe pruncul sfânt. Prezența lor arată că mântuirea omului nu este dată de felul de viață ales, adică feciorie sau căsătorie, ci de modul în care omul trăiește, de legatura pe care o are cu Hristos.

Simeon este cel care s-a îndoit că o fecioară va fi Născătoare de Dumnezeu.
El făcea parte din cele 70 de persoane care au tradus Pentateuhul din limba ebraică în greacă, pentru biblioteca regelui Ptolemeu al II-lea al Egiptului. Ajuns la textul "Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu", traduce cuvântul "Fecioara" prin "femeie", căci era de neînțeles ca o fecioară să nască.
Dar îngerul Domnului l-a oprit și i-a zis: "Nu fi necredincios. Nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naște din Curata Fecioară, Hristos Domnul“.
Dând crezare cuvintelor îngereşti, Simeon a așteptat venirea lui Hristos în lume.


Dreptul Simeon Îl ia în braţe pe Mântuitorul rostind rugăciunea: "Acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău, Israel" (Luca 2, 29-32).

Tradiţia spune că Simeon a murit la vârsta de 360 de ani.


Un moșneag așteaptă două sute de ani pe Dumnezeu. Oamenii din jurul lui mor, prietenii, fiii, nepoții îmbătrânesc și pleacă în țărână. Rămâne singur, cu ochii în zare, așteptând la nesfârșit mântuirea lui Israel.
El ne învață că moartea e un dar minunat când Îl îmbrățișezi pe Dumnezeu. Ne învață că viața e un dor nestins de a-L cuprinde pe Pruncul veșnic.
Ne șoptește că esența vieții e Dumnezeul din ea și că fără El, viața e un chin redundant spre singurătatea eternă.
Ne spune că viața și moartea sunt îmbrățișate în iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru om. Îl strânge în brațe pe Cel mai greu decât veacurile dar mai ușor ca o pană din adâncă smerenie. Îl duce în Templu pe Stăpânul universului, îl aduce în casa Lui pe Creatorul lumii.
Și apoi, dăruindu-l lumii, bătrânul sfânt simte o adiere necuprinsă de vânt ceresc. Închide ochii și se preface în țărână, iar sufletul lui Îl ține strâns pe Pruncul iubit.
Atâta am putut să spun.
(Pr. Ioan Istrati)

Una pe zi...
Strălucire şi măreţie este lucrarea Lui...

Gorgeous Mesolite Needle Spary formed in a MM Quartz Geode! From India.
Photo Copyright - Superb Minerals
Gândul zilei...
Parintele Teofil Paraian spune că "noi suntem mai avantajati decat dreptul Simeon, pentru ca putem sa-L primim pe Hristos în fiinţa noastră şi să-L purtăm în noi nu numai câteva clipe, ci o viaţă întreagă şi chiar o veşnicie întreagă”.

Vă doresc o zi frumoasă cu Bucurie Sfântă!
Slavă Ție Doamne pentru toate!

4 comentarii:

  1. "Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon. Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele.

    În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusa lumină dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre, ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup. Pentru aceasta, proslăvim nespusa coborâre a Ta, și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat."
    Zi binecuvântată cu pace si bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  2. dumnezeiască minune, azi dreptul Simeon Îl ține în brațele sale pe Cel ce ține toate numai cu cuvântul ... să ne bucurăm și noi și să-i dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!
    sus să avem inimile

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întâmpinarea Domnului să ne aducă liniște și bucurie în case, pe cale...
      Avem către Domnul!

      Ștergere

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *