miercuri, 5 aprilie 2023

{ Blog 365...day 95 }

Provocare adusă în blogosferă de către Sandra -
Diary of a stay a home mum

Doamne ajută la ceas de seară! Bine v-am regăsit!

Sursa: olx.ro

Am mers la școală devreme pentru generația mea, la vârsta de șase ani, puțin grăbită pentru a o avea pe mama drept învățătoare. Tot mama i-a fost învățătoare și fratelui meu, mai mare cu patru ani decât mine. Când el a terminat clasa a patra și a trebuit să meargă la școala gimnazială în satul vecin (la noi era o școală doar cu clasele I-IV și grădiniță), eu am intrat în clasa I.





Mi-a plăcut mult la școală. Eram cuminte, ascultătoare și-mi plăcea să învăț. Dar, aproape imediat după începerea școlii am făcut hepatită. M-au internat în spital în oraș, timp de trei săptămâni. Acum nu pare așa mult, dar atunci am crezut că mor și nu mă mai văd acasă iar, printre ai mei. Ca să-mi mai aline dorul, mama mi-a strecurat la un moment dat, printre puiul fript adus de acasă și portocale, o cădiță mică, cu doi bebeluși în ea (jucărie clasică de la Arădeanca). Este una din puținele amintiri plăcute din acea perioadă. În rest, am trăit lucruri destul de neplăcute pentru un copil (cel mai înfricoșător a fost când două fete mai mari mi-au vorbit despre strigoi și alte asemenea grozăvii de care eu nu auzisem în viața mea). Dureros era că nu puteam să-i văd pe ai mei decât de la fereastră, eu în salon și ei în curtea spitalului.

În sfârșit, a venit și ziua externării, când bucuria întoarcerii acasă, mi-a fost umbrită de faptul că mama nu mi-a permis să iau bebelușii acasă. Nu m-a consolat cu nimic faptul că acasă mai aveam încă trei păpuși mari! Eu mă lipisem de aceștia. 
Odată revenită acasă, altă mâhnire! Nu aveam voie să mă întorc la școală. S-a discutat chiar varianta retragerii mele și înscrierea în anul următor. Jale mare! Anul următor urma să ia clasa întâi un domn învățător, colegul mamei. Un bărbat! :)) Nici nu am vrut să aud. Până la urmă, mama a găsit soluția. Mergea zilnic la școală fără mine, iar după amiaza, când se întorcea îmi preda și mie lecția pe care o făcuse cu colegii mei. Cred că a făcut așa un întreg trimestru. Îmi amintesc cu lux de amănunte fiecare lecție și fiecare glumă a colegilor mei, povestită de către învățătoarea mea, când se întoarcea acasă. De exemplu, era o lecție cu un dialog: - Alo, mama mare?
Și unul dintre colegii mei a citit: - Alo, mama moare?
Îmi povestea draga de ea și eu o întrebam iar și iar: Cum a zis mamă? Cum a zis? Mai spune-mi...
Și-mi imaginam clasa plină de copii care stăteau frumos așezați în bănci și citeau pe rând după ce ridicau două degețele.
În ziua următoare, în timp ce învățătoarea preda lecția nouă copiilor din sat, o predam și eu pe cea din ajun celor trei eleve ale mele: Cristina, Daciana și Adina, cele trei păpuși de la fabrica de jucării Arădeanca. Și uneori mă gândeam la bebelușii mei abandonați în spital. Sper din toată inima să se fi jucat altă fetiță internată cu ei. Sigur așa trebuie să se fi întâmplat.

Una pe zi...
Strălucire şi măreţie este lucrarea Lui...

Amazing Natural Amethyst Flower Crystal (stalactite).
Photo Copyright - Quartzetc
Gândul zilei...

DECALOGUL POSTULUI MÂNTUITOR
• Nu ţine ură, vrăjmăşie sau invidie. Calcă-ţi pe inimă, mergi şi te împacă cu toată lumea, şi mai ales cu cei cărora le-ai greşit. Iartă din toată inima ta, pentru ca şi Dumnezeu să te ierte pe tine.
• Spovedeşte-te cât mai grabnic la preotul tău duhovnic şi nu-l schimba. Mărturiseşte toate greşelile şi patimile, gândurile şi intenţiile rele.
• Nu te certa, nu blestema, nu înjura. Cei care înjură se aseamănă celor care au scuipat faţa Domnului nostru Iisus Hristos în timpul Pătimirii Sale.
• Roagă-te cu smerenie în fiecare zi, dimineaţa, seara şi de câte ori poţi. Roagă-te şi pentru binele duşmanilor, împlinind astfel porunca Domnului, şi El îţi va da pace în suflet, bucurie şi înţelegere duhovnicească.
• Fă milostenie după puterile tale, adică ai milă de alţii, ca şi Hristos să aibă milă de tine. Ajută orfanii, văduvele, săracii, familiile nevoiaşe sau cu mai mulţi copii, fără a-i judeca pentru lipsurile lor.
• Întoarce la credinţă pe cel căzut ori neştiutor, dăruindu-i un sfat bun, o carte de zidire sufletească, o candelă sau o icoană.
• Mergi şi vizitează un bolnav, un suferind, un infirm sau un neputincios. Uşurează suferinţa şi vei putea să auzi şi tu, la Judecată, chemarea Mântuitorului de a moşteni Împărăţia Cerurilor.
• Pomeneşte şi fă milostenie pentru cei adormiţi, după rânduielile Bisericii, în semn de iubire, recunoştinţă şi neuitare faţă de ei.
• Ai grijă să nu te mândreşti cu postul tău şi cu nimic din ceea ce faci bun, ci în fiecare zi să spui: „Slugă netrebnică sunt, pentru că am făcut numai ceea ce eram dator să fac” (Luca 17, 10).
• Postiţi pentru că aţi păcătuit, postiţi pentru a nu mai păcătui, postiţi pentru a primi darurile Duhului Sfânt şi a păstra ceea ce vi s-a dăruit!
Acesta să fie îndemnul: să postim cu folos! Fă din ziua împărtăşirii tale cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos cea mai fericită sărbătoare a vieţii tale, trăind bucuria Învierii.!!!

(Părintele Nicolae Tănase)

Noapte cu pace tuturor! Dumnezeu să așeze pe fiecare dintre noi pe calea care duce spre Împărăție. Sus să avem inimile noastre!

19 comentarii:

  1. Draga de tine, ce amintiri ai împărtășit cu noi🤗😙
    Ce fetiță frumușică și timiduță erai. Ce par frumos și ce ochi expresivi 🤗🥰🙏
    Mă gândesc că îndepărtarea de părinți și de căminul familial a fost grea...dar suflețelul tau de copil a înțeles pe cât se putea.
    Mulțumim și pt cuvintele de învățătură ale pr.Tanase.
    Sa postim și noi cu roade mântuitoare cu ajutorul Domnului nostru, Iisus Hristos ai al Maicii Sale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa să ne ajute Dumnezeu!
      Copil... Da, îmi era foarte frică să dorm noaptea în spital, mai ales după ce aflasem toate grozăviile acelea. Bine, nici acum nu sunt departe. :)))

      Ștergere
  2. Ametistul este preferatul meu🥰🥰🥰

    RăspundețiȘtergere
  3. Iarasi ai ales un cristal ce pare sa aiba o fiinta inauntru... Asa in simbioza cu amintiea ta!
    Multumesc frumos pentru gandurile deosebite!
    Noapte linistita, Daniela! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu îți mulțumesc că ai trecut pe aici, Suzana! Într-adevăr, uneori încerc să aleg cristalele în funcție de postare, dar sunt surprinsă în chip minunat când văd că tu descoperi câte o semnificație la care eu nu m-am gândit!
      Să ai o zi minunată! 😘❤️

      Ștergere
  4. Schimbarea nu e prea mare, doar statura și frizura diferă ☺️
    Și eu mi-am dorit mult acei bebeluși, ii văzusem la verișoara mea și era o încântare uriașă joaca cu ei, dar nu i-am primit niciodata… cred ca din dorința de a-mi împlini mie golul din copilărie am cumpărat mai târziu fetițelor mele atât de mulți bebeluși, de toate mărimile.
    Tovarașa-mama invatatoare îmi pare atât de cunoscuta! Cred ca era un tipar al atitudinii, al stilului coafurii, și educatoarea mea arăta la fel. Bunica mea (85 de ani) si a fost învățătoarea mamei mele (61 de ani), povestea mama ca era extrem de exigenta cu ea, fiica ei, in primul rând și chiar nu ținea cont ca e copilul ei sa o favorizeze in vreun fel. Îmi amintesc penalele acelea de lemn de pe pupitre, bunicii îmi dăruisera și mie si fratelui meu, dar noua ne era rusine sa le luam la școala, pentru ca apăruseră cele din plastic, cu oglinda in interior și cu închidere magnetica. In schimb, erau un lux mini-stilourile cu capac animaluț, erau roșii cu panda. Aveau bunicii numai unul și l-am cedat verișoarei noastre, care era singura la parinti- noi 3 frati ne-am fi bătut pe el 😄
    Multumim pentru brainstorming!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, Andreea! Mulțumesc frumos, însă schimbarea e foarte mare și dau slavă Domnului că este. Așa cum frumos spuneai tu pe forum, pe toți ne schimbă fiecare an apropiindu-ne de Veșnicie.
      Ai dreptate cu aspectul dascălilor de pe vremea aceea. Aveau un anumit tipar al atitudinii care impunea respect și admirație. Și mama a fost destul de severă cu mine și mi-a impus de la început limite clare (nu aveam voie să-i spun niciodată mamă la școală și îmi era interzis să merg în cancelarie; am pășit în cancelarie de-abia la 18 ani, când pentru un an de zile i-am fost colegă, la catedră; dar asta este o altă poveste - un alt subiect de postare :)))
      Penar din acela cu oglindă și gumă frumos mirositoare am primit și eu de la tatăl meu. Și un stilou cu peniță de aur pe care îl am și acum și încă scriu cu el.
      Nu ai pentru ce să-mi mulțumești. Îmi face foarte bine să mă întorc în copilărie, în special când sunt tulburată. Nu știu de ce, dar scriind despre vremea aceea, mă liniștesc.
      Mă bucur că mă citești. E ca și cum ai veni pe la mine la un ceai și am sta de vorbă despre toate.
      Să ai o zi binecuvântată!

      Ștergere
  5. Daniela, frumoasa postarea. Ce mult semeni cu mama ta. Am avut senzatia ca te vad pe tine. Citind ceea ce ai scris, mi-am adus aminte de profesoara mea de limba germana. Eu fac parte din generatia de elevi care au facut limbi straine de la clasa a doua. Iar profesoara de limba germana era tanara, frumoasa si avea un stil aparte de a preda. Abia asteptam orele de germana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, Ioana! Tu știi (am mai tot spus) că mi-am dorit dintotdeauna să semăn cu mama.
      Eu nu am mai prins limbile străine de timpuriu. Am început rusa în clasa a cincea, franceza într-a șasea, pentru ca dintr-a șaptea să sar în anul doi de limba germană și trei de franceză, prin mutarea la o școală din Giurgiu. Adică, le-am cam zăpăcit. Cum nu am avut niciodată vreun talent la a învăța limbi străine, încerc să salvez situația în al doisprezecelea ceas. Să nu mor ignorantă.. :)

      Ștergere
  6. faină postarea, scoasă din cufărul cu amintiri. la mai multe!
    și Gândul zilei merge la suflet ... bine ar fi să zăbovească pe acolo și să dea roade

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos, Florin! Nu v-ați plictisit? :)))
      Cu gândul zilei sunt de acord. Tare bine ar fi...
      Doamne, înainte de sfârșit, până să nu pierim, mântuiește-ne!

      Ștergere
    2. Nu ne-am plictisit, Daniela!
      Sunt amintiți valoroase și care nu se mai întorc decât in mintea noastră!
      Viața noastră e un sir de amintiri plăcute și neplăcute!
      Probabil că atunci când vei deveni bunica vei retrăi aceste amintiri și mai intens🤗🥰

      Ștergere
    3. Cred că ai dreptate, așa e viața noastră, un amestec de amintiri. Să ne ajute Domnul să revenim doar asupra celor plăcute! Și de ce nu? Să ne ajute să ajungem și bunicuțe. :))

      Ștergere
  7. Luiza, să știi că m-am gândit și eu la ce spui tu și m-am lămurit că nostalgia mea este clar despre copilărie, despre părinți tineri, bunici în viață și despre întoarcerea la simplitate.
    Și la noi se încălzeau clasele tot cu lemne. Ba chiar, îmi amintesc că de multe ori mama ducea lemne de acasă; punea câteva într-o sacoșă și mai adăuga peste puținele lemne și cărbuni care erau insuficiente pentru a încălzi o sală de clasă mare.
    Probabil că tu ai învățat la oraș? Fața de masă/bancă mi se pare ceva prea sofisticat pentru acele vremuri.
    Te îmbrățișez și eu cu drag și îți doresc o seară binecuvântată!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am avut și eu acei bebeluși in cadă, dar nu-mi mai amintesc ce s-a întâmplat cu ei.
    Ieseam in fața blocului cu un preș și făceam hăinuțe la păpuși si la acesti bebeluși.
    Foarte frumoase amintirile tale.
    O seară frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mult mă bucur! Asta e frumusețea generației noastre (deși cred că tu ești mult mai tânără) că am avut aceleași jucării, puține la număr, de care ne leagă atâtea amintiri.
      O seară frumoasă și ție!

      Ștergere
  9. Always enjoy getting to know you a bit better through the memories that you share with us. I imagine the babies were definitely shared with other hospitalized children.

    RăspundețiȘtergere

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *