vineri, 21 aprilie 2023

{ Blog 365...day 111 }

Provocare adusă în blogosferă de către Sandra -
Diary of a stay a home mum

Hristos a înviat! Bine v-am regăsit!

V-am spus că încă de mică m-a fascinat croitoria, da? V-am povestit în urmă cu ceva vreme de tanti Sanda, cea care mi-a oferit o rochiță surpriză. Dumnezeu să o ierte, că s-a mutat la cele veșnice! Ce mult mă bucuram când mergeam la ea în atelier.
Apoi, ceva mai târziu, tata i-a luat mamei cadou o mașină de cusut cu nume frumos, Veronica. :) Și ea, mașina era frumoasă. Era cu pedală de picior, cum erau în acele vremuri, dar se strângea frumos, ca un dulap. O are încă mama la țară, e funcțională, dar nu a mai fost folosită demult.
Dar, atunci când tata a adus-o acasă, mama radia de bucurie. La fel și noi, copiii, roiam în jurul ei. Deși nu mai croise și nu mai cususe niciodată, mama s-a pus pe treabă imediat. I-a făcut tatălui meu o pereche de pantaloni de pijama și mie o cămășuță de noapte, galbenă, cu mâneci bufante, cu un volan la poale și cu panglicuță. Apoi, ne-a făcut mie și verișoarelor mele rochițe simple, cu breteluțe, de casă... Pentru ea, sora și mama ei a cusut șorțuri de bucătărie. Apoi, lenjerii și câte și mai câte minunății. Țin minte că și fratele meu învățase să coasă la mașină. Am încercat și eu dar nu ajungeam la pedală... Apoi, am plecat la școală în oraș și nu m-am mai gândit la mașina de cusut.
În urmă cu câțiva ani, de ziua mea, am primit o mașină de cusut modernă, de la o prietenă dragă. Primele încercări au fost rochițele Micuțelor doamne...
Apoi, i-am făcut Mariei o salteluță din perne și m-am apucat să fac o față de masă, cu o margine aplicată, dar mi-am prins urechile la colțurile tivului. Pur și simplu, n-am știut cum să unesc cele două tivuri aferente a două laturi ale feței de masă. Am tot amânat, până când ieri i-am dat de capăt. Nu sunt complet mulțumită de rezultat, din cele patru colțuri ale feței de masă, nu sunt două la fel :)))), dar am încheiat-o așa și sper ca în timp să mă lămuresc cum se face treaba aceasta. 

Una pe zi...
Strălucire şi măreţie este lucrarea Lui...

Fantastic Iris Agate slice from Indonesia
Photo copyright - safaayu0202
Gândul zilei...
Iubirea nu se poate măsura, dar poți s-o dăruiești fără măsură.
(Maica Tereza)

Vă îmbrățișez cu drag și vă doresc o seară binecuvântată!

8 comentarii:

  1. Și eu, și eu!
    Bunica mea avea o mașina de cusut Ileana, iar bunica soțului meu avea și încă are una Veronica (lui chiar i-a fost birou mulți ani, se strângea in așa fel ca putea fi folosită astfel). Bunica mea o scotea vara din odaia buna in sala-antreu ca sa coase lenjerii de pat noi, sa mai facă și câte un capot de casa sau vreo fusta, sa ajusteze câte ceva pentru bunicul… mă lăsa și pe mine atunci sa cos haine pentru păpușile mari de la Arădeanca, era o mare implinire pentru mine. M-a învățat sa cos șorțuri. :-)
    Abia asteptam sa vina vara, an de an. Pe la 12-14 ani mi-am cusut singura, după ureche, o rochița, o fusta cloche și fuste mini din blugii vechi pentru sora și verișoara mea. Acum cos rar, nu mai am răbdare, fiindcă nu am niciodata liniște. Poate când voi fi pensionara mă voi întoarce la acest hobby. Urmaresc adesea cu multă plăcere realizările altora, din diferite colțuri ale lumii, și mă bucur sa gasesc și aici, e aducător de satisfacție. ☺️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, Andreea, și mamaia mea avea o mașină de cusut Ileana, dar nu mai era funcțională; avea un design mai retro, așa.
      Mă bucur să descopăr că și tu, care ești mult mai tânără decât mine, ai această pasiune, acest dor de lucru de mână, care mie mi se pare foarte feminin. Vei vedea că se vor mai așeza lucrurile pe măsură ce cresc copiii. În plus, te vei îndemna frumos cu fetele tale. Eu am numai una și tot a vrut și ea să încerce și i-am arătat cu bucurie. Nu știu de ce, dar mi se pare foarte important să știe să facă și aceste lucruri. Poate că îi vor fi de folos cândva, în viață. Știe Dumnezeu...

      Ștergere
  2. Cred ca avem aceeasi masina de cusut, am vazut-o in postarea cu perdelutele (cu o labuta de pisica care "ajuta" la cusut :D).
    Ti-au iesit foarte frumos si fata de masa, si perdelutele, si salteaua.
    Bunica mea a fost croitoreasa si cand eram mica ma mai lasa si pe mine sa "cos", dar niciodata n-am invatat sa croiesc si sa cos cu adevarat, ci era doar o joaca.
    Acum vreo 10 ani mi-a cumparat sotul masina de cusut de ziua mea si de atunci ma mai joc din cand in cand. Nici acum nu stiu sa cos, n-am studiat serios lucrul asta, cos cum mi se pare ca ar merge, iar lucrul asta nu functioneaza mereu. Am cusut diverse obiecte (pernute, o fustita pentru o nepotica, șorțuri, o cuvertura pentru pat dintr-un material gata matlasat, jucarii (ma atrage mult lucrul asta pentru ca stilul meu e unul mai copilaresc), esarfe etc.).
    Mi-am cumparat uneori bucati de materiale de import. Sunt mai scumpe, dar sunt foarte dragalase, vesele, calitative si - cel mai important - imi ascund bine greselile. In Romania nu se gasesc materiale locale asa de frumoase si nu-mi permit sa cumpar cantitati mai mari din materiale de import (insa am cumparat de doua ori cand am vrut sa fac o fata de masa de Craciun - nu aveam niciuna - si cand aveam nevoie de o cuvertura de pat pentru camera copilului si-am vazut online un material gata matlasat care avea nevoie doar sa fie finisat pe margini cu o banda textila)
    Pe Youtube sunt muuuuuulte tutoriale de cusut; unele sunt foarte faine si bine explicate.
    Putem afla multe trucuri si tehnici de cusut, numai sa avem timp sa le urmarim si sa incercam.
    Am cusut de cateva ori cu tutorialul in fata.
    De exemplu, pentru ceea ce aveai nevoie la cusutul fetei de masa si inca nu stii care e tehnica corecta la colturi sau la imbinat materiale ... poti sa dai o cautare cu "sewing a tablecloth" si vei obtine multe rezultate. Alegi tutorialul cel mai bine explicat si vei vedeca vei reusi sa cosi aproape perfect din prima (sau poate chiar perfect daca ai talent).
    In cazul meu am observat ca nu am suficienta rabdare sa croiesc, ca trebuie sa ma straduiesc sa ma potolesc la taiat pentru ca mereu vreau sa trec mai repede la partea cu cusutul.
    N-am mai cusut nimic cam demult, a trecut vreun 1 an.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos! Îți mulțumesc din suflet pentru vizite (văd că ai urmărit mai multe postări ale mele și asta mă onorează), pentru că mi-ai scris un comentariu atât de lung și cu atât de multe explicații și lucruri folositoare pentru mine. Mi-ar plăcea să îmi scrii mai des și dacă se poate, să-mi dai și mie un link de unde îți cumperi tu acele materiale deosebite.
      Să știi că încercasem la un moment dat să găsesc un tutorial potrivit pentru îmbinarea aceea la colțuri și pe youtube și pe pinterest, dar cred că nu am dat căutarea potrivită pentru că nu am găsit exact tehnica de care aveam nevoie.
      Îți mulțumesc încă o dată pentru tot! Dumnezeu să-ți răsplătească dragostea și răbdarea!
      (Sunt curioasă și ce jucării ai făcut. Asta deja mi se pare treabă de maestru.)

      Ștergere
    2. Materiale de import am cumparat in trecut de pe domnitavoichita.ro (din pacate vad ca acum nu mai merge acest site) sau de pe fabrix.ro (de ex, bumbac imprimat: https://www.fabrix.ro/bumbac-imprimat, dar sunt multe alte tipuri de materiale acolo).
      domnitavoichita.ro avea preturi un pic mai bune, iar fabrix.ro materiale mai variate.
      N-am cum sa arat ce-am cusut pentru ca n-am blog sau Instagram, nimic de genul acesta.
      Pe Youtube am gasit pana acum ceea ce-am cautat, tot invartind cuvintele-cheie.
      Nu stiu daca poate asta cautai pentru colturi:
      https://www.youtube.com/watch?v=x9rUeekQBFo

      Ștergere
    3. Mulțumesc mult de tot pentru site-uri și pentru tutorial! Da, exact asta căutam! De asta aveam nevoie... Acum, privind filmulețul, pare foarte simplu... Voi exersa și eu. Sper să îmi iasă data viitoare.

      Ștergere
  3. Always enjoy reading your memories. So great to be able to sew, not a talent I have. Can remember trying and creating a very crooked pillow back in home economics class years ago. ha.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes, we had workshop classes in elementary school too, but I didn't learn much then.

      Ștergere

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *